Veilig reizen & Malaria

Veilig en vertrouwd op vakantie in Zuid-Afrika, Namibië en/of Botswana? Prachtige natuur, lekker eten en de beste wijnen tegen de achtergrond van de schitterende natuur, veel wilde dieren, een zalige klimaat en een aantrekkelijk prijsniveau. Zeg daar maar eens nee tegen…

Wees veilig en beskerm jouself!

Veilig reizen. Toch zijn er mensen die nog wat huiverig zijn om een vakantie naar Zuid(elijk)-Afrika te boeken, en dit ligt meestal aan hun gevoel van (on)veiligheid. Veiligheid en Zuid(elijk)-Afrika hebben volgens velen niet altijd de meest harmonieuze relatie. Dit gevoel komt naar onze mening eerder door het specifiek uitlichten van slechte verhalen in de media dan hoe het werkelijke situatie is. Onze land kent net als ieder (ontwikkelende) land ook zijn problemen. Net als je in steden als New York, Rio de Janeiro of Barcelona op straat gerold kan worden of je autoruitje ingetikt kan worden, loop je die kans helaas ook in Johannesburg, Windhoek of Kaapstad.

Als echte Zuid-Afrikanen bieden wij nu al meer dan 15 jaar bijzondere maatwerk reizen op een verantwoorde en veilige manier aan. Ook door onze ervaring en vooral lokale kennis zijn wij zeer goed in staat u zo veilig en verantwoord mogelijk door onze mooie land te laten reizen!

Benut onze jaren van ervaring en lokale kennis om goed voorbereid veilig en 
relaxed van een stressvrije vakantie te genieten!

Handige reis- en veiligheidstips veilig reizen Zuid Afrika, Namibië en Botswana.

Veiligheid is over het algemeen één van de grootste zorgen van toeristen op vakantie. Het is onze mening dat in onze land ongeveer dezelfde voorzichtigheid en zorg als in meeste andere landen en steden ter wereld geboden is. In plaatsen zoals New York, Miami, Mumbai of Rio gaat u toch ook niet de probleem gebieden opzoeken? Hier geld net als in alle andere plaatsen, alert blijven en geen domme dingen doen.

Malaria en vaccinaties voor Zuidelijk Afrika

Vaccinaties zijn over het algemeen voor een vakantie naar Zuid-Afrika niet verplicht. Het zelfde geld voor Namibië en Botswana. Het is echter verstandig met uw huisarts of GGD een afspraak te maken en uw reisplannen persoonlijk daar door te nemen. Hoewel Zuid-Afrika en Namibië grotendeels malaria vrij zijn, zijn er in alle drie landen gebieden waar er een malaria risico is en u dient hiervoor ook via uw huisarts of GGD het juiste voorzorgsmaatregelingen te treffen.

Klik hier voor meer info over Malaria

Kostbare bezittingen

Net als elders is het verstandig niet te opzichtig op straat gaat lopen met opvallende sieraden of andere hele dure spullen de domme toerist uit te hangen. Portemonnees en andere kostbaarheden goed opbergen in een goed afsluitbare tas of thuis laten. Scan thuis voor vertrek belangrijke papieren, zoals je paspoort, reisverzekering en ticket in, en email het naar uzelf. Mocht u deze kwijtraken kunt u het altijd makkelijk ter plekke uitprinten.

Autorijden en het verkeer in Zuidelijk Afrika  – veilig reizen Zuid Afrika, Namibië en Botswana.

Autorijden in geheel Zuidelijk Afrika is over het algemeen heel goed te doen. Hoewel het verkeer soms een beetje chaotisch kan zijn is het toch redelijk overzichtelijk. Ook zijn de mensen wat vriendelijker tegen over elkaar op de weg, vooral buiten de steden zijn de automobilisten rustiger en vriendelijker! Autowegen in Zuid-Afrika zijn vergelijkbaar met ieder westers land en de meeste andere wegen worden goed onderhouden. In Namibië zijn de geasfalteerde wegen vergelijkbaar met Zuid-Afrika maar de on-geasfalteerde wegen zijn beter en bij verreweg de beste van het hele Afrikaanse continent! Over het algemeen kan in Namibië met een normale sedan auto gereden worden. Het verkeer in Namibië is veel rustiger dan in Zuid-Afrika. Botswana heeft over het algemeen een goede asfalt wegen netwerk, maar de andere wegen zijn zeer wisselend. Hier raden wij aan dat er uitsluitend op doorgaande wegen word gereden. Verkeer in Botswana is vergelijkbaar met Zuid-Afrika maar de reistijden tussen bestemmingen is veelal langer vanwege de vele kleine dorpjes onderweg.

In heel Zuidelijk Afrika rijdt men aan de linkerkant van de weg, in tegenstelling tot Nederland. Hoewel dit even wennen is heeft de meeste mensen dit snel genoeg onder de knie. Stoplichten, voetgangersovergangen, voorrangswegen, maximum snelheden – de wetten van de weg zijn in Zuidelijk Afrika vergelijkbaar met ieder andere land. Politiecontroles en flitsers zijn in Zuidelijk Afrika steeds meer aanwezig. Er word vooral op snelheid gecontroleerd.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De regel die bij kruispunten (4 way stops) zonder stoplicht geldt is simpel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maak oogcontact met andere bestuurders voordat je gas geeft om te controleren dat anderen je gezien hebben. Leuk om te weten: een verkeerslicht noemen ze hier een ‘robot’. Handig om te weten als je de weg vraagt.

Veilig reizen Zuid Afrika, Namibië en Botswana TIP: Berg alle tassen /laptop/koffers bij parkeren in de achterbak van de auto, laat ze vooral niet op de stoel of bank liggen! Bij het parkeren laat geen kostbare items in zicht in de auto liggen.

Fietsen in Zuidelijk Afrika is voor Nederlandse begrippen veel minder gangbaar dan wij gewend zijn. Fietsers zijn voor de automobilist eerder een last wat fietsen hier heel gevaarlijk kan maken. Meer uit de grote steden in Zuid-Afrika is fietsen wel te doen, maar wees altijd zeer alert op ander verkeer. Positieve ontwikkeling is wel dat je in sommige steden zoals Kaapstad  de laatste jaren steeds meer fietspaden, en dus ook fietsers ziet.

Ga gezond en stressvrij op reis! Wij weten allemaal dat relaxed 
op reis gaan bevorderlijk voor je gezondheid kan zijn!

Pinnen in Zuidelijk Afrika

Pinnen in Zuid-Afrika en Namibië is geen probleem bij een van de vele geldautomaten waar de gemiddelde Nederlandse bankpas goed geaccepteerd wordt. Maximum op te nemen bedrag wisselt tussen de R3000 en R5000, maar bij veel automaten is het maximum nog steeds R2000. In de meeste winkels en horeca kan met credit card (Visa en Mastercard) afgerekend worden. In Botswana is pinnen wel een probleem en daar word op enkele uitzonderingen na uitsluitend gewerkt met Visa dus als u met Master Card werkt word u mogelijkheden om contant (Pula’s) op te nemen beperkt. Wij zijn bewust van de volgende plaatsen waar u met een Master Card geld kan opnemen: Palapye, Francistown, Kasane, Gabarone en Maun. Hier geld weer eens dat u met uw krediet kaart meeste transacties kan betalen.

Veilig reizen Zuid Afrika, Namibië en Botswana TIP: Wees altijd alert op mensen die je willen ‘helpen’ tijdens het pinnen. Dit soort doorzichtige trucs komen overal voor, ook in Zuidelijk Afrika.

Openbaar vervoer in Zuidelijk Afrika

Bus: Binnen de steden bestaan de zogeheten ‘minibuses’, kleine witte busjes waar 12 mensen in passen die voor R5 tot R10 de hele rit mee kunnen rijden. Deze busjes zijn berucht om hun roekeloze rijstijl en rijden veelal heen en weer tussen buitenwijken, township en de centra van steden en dorpen. Oorspronkelijk is door het boycotten van andere georganiseerde vervoer de reden geweest dat ze gebruikt werden om mensen uit de township naar hun werk te brengen. Door de jaren heen is dit een algemeen gebruikt transportmiddel geworden en vervoeren ze dagelijks duizenden passagiers. Hoewel wij het afraden hoeft het niet noodwendig gevaarlijk te zijn. Het kan zelfs een zeer bijzondere ervaring zijn dus indien u dit wel aandurft vraag aan uw plaatselijke gastheer/vrouw meer informatie voor u besluit dit wel te doen. De passagiers in deze busjes zullen eerder nieuwsgierig, vriendelijk en behulpzaam zijn en een praatje aanknopen. Redelijk veilig en heel vlug, zelfs iets te vlug! De chauffeurs van de minibusjes staan niet bepaald bekend om hun slome of veilige rijstijl.

Tot 2011 beschikte Kaapstad niet over een goed openbaar vervoersnetwerk, maar met de komst van de MyCiti bussen is dat drastisch veranderd. Hoewel bij vergelijking met Europese steden deze vervoer beperkt is, is het veilig, snel en behoorlijk efficiënt.

Veilig reizen Zuid Afrika, Namibië en Botswana TIP: Voor toeristen op vakantie in Kaapstad is het een idee om een dagje gebruik te maken van de rode hop on-hop off bussen die rondrijden in Kaapstad. Voor ca. € 15 krijg je een goed overzicht van Kaapstad en omgeving.

Trein: Lokale treinen in de grote steden rijden geregeld tussen voorsteden en worden grotendeels door lokale forensen gebruikt. De veiligheid van de treinen zelf zijn in orde maar de veiligheid op de trein is zeker niet het beste. Wij raden iedereen af om van deze vorm van vervoer gebruik te maken.

Zuid-Afrikaanse vriendelijkheid

Zuid-Afrikanen staan bekend om hun vriendelijkheid. Natuurlijk is generaliseren niet mogelijk, maar dat is ook echt zo. Op straat, in restaurants en in de winkels zult u zich verbazen over de vriendelijkheid en ook behulpzaamheid waarmee Zuid-Afrikanen de toeristen te woord staan. Het gaat niet altijd alleen maar om iets aan u te willen verkopen…

Veilig reizen Zuid Afrika, Namibië en Botswana TIP: vertrouw hier net als elders op uw instinct. Als u het gevoel heeft dat iemand u niet eerlijk behandelt of u probeert af te zetten, hoeft u dit niet te accepteren dus of u loopt weg of laat op een vriendelijke maar duidelijke manier weten dat u er niet van gediend ben.

Alarmnummers voor noodgevallen.

Algemeen noodnummer: 112

Het alarmnummer voor ambulance, brandweer of politie in Zuid-Afrika is 10111.

Nederlandse ambassades/consulaten

De ambassade kunt u in geval van nood bijstaan en assisteren. U bent echter wel gebonden aan de wetten van het land en bij  ernstige problemen door uw eigen schuld kan de ambassade waarschijnlijk weinig voor u betekenen. Ze kunnen uw voorzien van een nieuw paspoort en eventueel een tolk en een advocaat aanraden, maar verder kunnen zijn u niet helpen.

Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika: 210 Koningin Wilhelminalaan, 0181 Nieuw Muckleneuck, Pretoria,+ 27 (0) 12 425 4500, Noodnummer: + 27 (0) 83 292 0894, pre@minbuza.nl

Nederlands Consulaat-Generaal in Kaapstad: 100 Strand Street, 8001 Kaapstad, +27 (0) 21 421 5660 Noodnummer: +27 (0) 82 556 0890,kaa@minbuza.nl

Nederlands consulaat in Lesotho: Lancers Inn, Maseru, Lesotho, T: 00-266 312114, Tel. 00-266-22312114, lancersinn@leo.co.ls

Diefstal

Inbraken en overvallen komen helaas ook voor in geheel Zuidelijk Afrika. Hoewel u hier minder van zal merken in Namibië en Botswana betekent het niet dat deze landen geen criminaliteit kennen.  Vooral in Namibië is door de heel lage bevolkingsdichtheid minder criminaliteit. U zult er in praktijk echter weinig van merken.  De door ons aangeboden routes en accommodaties zijn in de regel door ons persoonlijk getest en als Zuid-Afrikanen weten wij precies wat wel en niet kan.

 Veilig reizen Zuid Afrika, Namibië en Botswana TIP: hier geld net als in alle vreemde landen wees voorzichtig en ga bewust om met je directe omgeving.

Medische voorzieningen in Zuid-Afrika

Dokters en goede ziekenhuizen zijn er – met name in de grote steden in Zuid-Afrika – meer dan voldoende. Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen staan bekend om hun goede zorg en hoge standaarden op het gebied van onderwijs en opleiding voor dokters en verpleegkundigen. Indien u wel opgenomen word en een keuze heeft waar u terecht kan vraag dan voor een “Private hospital of clinic”. Op vakantie in Zuid-Afrika een bezoek aan een dokter of ziekenhuis af moeten leggen is nooit fijn, maar in Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen ben je in ieder geval in goede handen.

Veilig reizen Zuid Afrika, Namibië en Bostwana TIP: Water uit de kraan in Zuid-Afrika kan meestal gedronken worden zonder schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Behalve dat het soms niet lekker is kan het kwaliteit wisselend zijn. Wij raden uw voor alle zekerheid aan om water in flessen et koepn.

Taal in Zuidelijk Afrika

In Zuid-Afrika geldt over het algemeen Engels als voertaal, maar dit is zeker niet de meest gesproken taal in het land. Van de elf officiële talen is Zulu de meest gesproken. Ook Afrikaans (dat erg op Nederlands lijkt) kom je vaak tegen, vooral op de platteland. In Namibië geld ook Engels als voertaal maar verbazend genoeg word er ook veel Afrikaans* gesproken. Duits tref je bij een deel van de bevolking maar is lang niet altijd gangbaar. In Botswana spreekt men over het algemeen Setswana en Engels. Hier kunt u in de regel prima met Engels over de weg.

Afrikaners die horen dat u Nederlands spreken zullen vaak enthousiast zijn om in hun eigen taal met u verder te praten “Ons kan Afrikaans praat! As jy baie stadig praat, kan ons jou verstaan” (als u heel langzaam spreek begrijpen wij elkaar wel)

Mobiele telefonie in Zuidelijk Afrika

Er bestaan verschillende opties om bereikbaar te blijven in Zuidelijk Afrika. Makkelijkst is een simkaart te kopen en deze in uw eigen toestel te stoppen. (uw telefoon dient wel simlock vrij te zijn!). Met een plaatselijke simkaart bent u meestal wel gebonden tot het land waar u deze simkaart koopt, dus indien u grensoverschrijdend reist kan deze optie minder interessant zijn. Een telefoon leasen bij aankomst is ook één optie maar deze is erg omslachtig en raden wij niet aan. U zal waarschijnlijk met een voor u vreemd toestel moeten werken die u bij aankomst ophaalt en bij vertrek weer moet terug geven (net als met een huurauto). U zal een borg moeten betalen  en de belkosten dient vooraf gekocht te worden. U kunt natuurlijk gewoon met uw eigen abonnement bellen maar dit is in de regel erg duur vooral als u de internet opgaat!

Bereikbaarheid: In Zuid Afrika bent u op uitzondering van erg afgelegen plaatsen meestal bereikbaar. Botswana is de ontvangst wisselend maar redelijk goed. In Namibië is het echter minder goed gesteld met bereikbaarheid. Hier word wel aan gewerkt en het verbeterd ieder jaar maar vooral in het zuiden zijn er stukken tussen de dorpjes waar er geen ontvangst mogelijk is. Er is wel bijna in ieder gehucht of nederzetting een mast dus bij de minste geringste teken van beschaving bent u bereikbaar.

Internet in Zuidelijk Afrika

Ongelimiteerde internet is niet vanzelfsprekend. Het is veel duurder en daarom heeft lang niet ieder huishouden in Zuidelijk Afrika heeft beschikking over internet. Hoewel nog niet alle accommodaties die wij gebruiken onbeperkt draadloos internet hebben worden ze er steeds meer bewust van dat die internationale reiziger hier wel een zeer hoge prijs op stelt dus vinden wij dat steeds meer accommodaties dit gaan bieden. Indien dit niet geboden word hebben ze bijna altijd een andere oplossing en zijn ze zeer behulpzaam. Internet waar het wel aanwezig is, zal niet zo snel zijn als u het gewend ben dus geduld is hier geboden. Indien u onderweg moet internetten zijn er internetcafé in meeste grotere dorpen.

Drugs

Alle drugs zijn illegaal in Zuidelijk Afrika en er wordt geen onderscheidt tussen softdrugs zoals marihuana en harddrugs gemaakt. Er is een “zero tolerance” beleid. Indien u wordt betrapt met drugs, staan er zeer zware (meestal gevangenis) straffen op. Er wordt ook geen verschil gemaakt tussen persoonlijk gebruik of distributie. Deze straffen mogen nooit in Nederland uitgezeten worden!

Veilig reizen Zuid Afrika, Namibië en Botswana  PRAKTISCHE VEILIGHEIDSTIPS:

Vermijd in de avonduren achterbuurten of onbekende gebieden en steegjes en vooral de townships. Ga sowieso niet alleen de townships in, maar boek daarvoor altijd vooraf een township tour bij ons.

En verder geldt voor je vakantie of verblijf in Zuidelijk Afrika wat overal ter wereld … gebruik je gezonde verstand!

Culture Lekkerbly 10